Paginakop Corona

Slag om Herstel

Slag om Herstel

​​​​​​

Helaas hebben Parnassia Groep en de Koninklijke Marine moeten besluiten om de Slag om Herstel die gepland stond voor 1 en 2 oktober aanstaande af te lasten. Gezien de verwachte slechte weersomstandigheden is de veiligheid van de deelnemers tijdens de tocht niet te garanderen.

Wij willen de Slag om Herstel alsnog door laten gaan en verplaatsen deze naar het voorjaar van 2022. We hopen dat we ook dan op jullie support kunnen rekenen! Zodra de nieuwe datum bekend is, laten we dat uiteraard weten.

De Slag om Herstel op 1 en 2 oktober 2021

Omvat een ruim 160 km lange en zware roeisloeptocht van Den Helder naar Rotterdam. De start is op vrijdag 1 oktober om 8.00 uur en de tocht zal langs oa. Alkmaar, Zaandam, Amsterdam, Leiden en Delft gaan.

De bemanning van de sloep bestaat uit een mix van (oud)patiënten en medewerkers van diverse onderdelen van Parnassia Groep. Acht roeiers en een stuurman worden elke etappe afgewisseld door een ander team. Om de tocht te kunnen roeien wordt gewerkt met 4 groepen roeiers. Daarnaast zal er een sloep met adelborsten van de Koninklijke Marine samen de tocht naar Rotterdam gaan roeien, onderling is er geen sprake van een wedstrijd; het is "samen uit, samen thuis". Tijdens de gehele tocht zal een professionele safety & support boot de 2 sloepen volgen. Ook zullen er deelnemers de lange route van Den Helder naar Rotterdam hardlopend en fietsend volbrengen. Na een intense tocht is de verwachte finish op zaterdag 2 oktober om 10.30 uur bij de Erasmusbrug in Rotterdam.

Ter voorbereiding oefende de groep op 14 augustus al door van Rotterdam naar Amsterdam te roeien in 12 uur. Bekijk de voorbereidingen >

Sponsor de Slag om Herstel

Ben je enthousiast over deze tocht en wil je de Slag om Herstel sponsoren of onze patiënten laten sporten? Word dan donateur en steun ons sportfonds.

Doneer nu >

Meer over roeien in herstel

Herstellende van zijn eigen verslaving stapte oud-marinier Adrie Sluimer bij andere mariniers in een sloep en ontdekte hij dat roeien hem goed deed. Met een flinke portie verbondenheid, kracht en toewijding kun je grootse dingen bereiken. Dat inspireerde hem om vanuit zijn werk als ervaringsdeskundige bij Antes, onderdeel van Parnassia Groep, zelf het water van Rotterdam op te gaan met een groep patiënten met een verslavingsverleden. Zo ontstond in 2017 het project "Roeien in Herstel".

Het is een succes: er wordt wekelijks getraind en de hechte club roeide al snel serieus mee met wedstrijden in binnenland en zelfs in het buitenland. Dat helpt de teamleden tijdens hun herstel: "Zij voelen dat ze er weer toe doen, steunen elkaar in moeilijke periodes, leren om door te zetten en samen te werken. Zowel fysiek als mentaal knappen ze op", aldus Adrie.

Uiteindelijk werd de grote wens om mee te strijden tijdens de prestigieuze Great River Race in Londen in september 2019 werkelijkheid. Waarbij ze, in een deelnemersveld van meer dan 300 boten, maar liefst op de 41ste plaats eindigden.

Eigen sloep de Recovery

Al die tijd mochten zij gebruik maken van de sloep van het in Rotterdam gestationeerde Korps Mariniers. Door het succes en het groeiende animo onder patiënten van Parnassia Groep ontstond de wens voor een eigen sloep. Er kon dan vaker getraind worden waardoor meer mensen in herstel van een verslaving ervaren hoe het roeien daarbij kan helpen. Dankzij het prijzengeld van de VGZ GGZ Herstelspecial, een schenking van het Professor Bouman fonds, en met de ondersteuning van Stichting Vrienden Parnassia Groep is in 2020 de eigen sloep, gedoopt Recovery gekocht.

Door de lockdown kon er weinig getraind worden maar toen het mogelijk was werd er direct weer geroeid. Ook werd er een plan gesmeed voor een nieuw avontuur met het Koninklijk Instituut Marine (KIM): De Slag om Herstel.